srijeda, 5. listopada 2016.

Afrički Patuljasti jež-Hit ljubimac.

Afrički Patuljasti jež-Hit ljubimac.


Iako ježevi u kontaktu sa ljudima djeluju vrlo odbrambeno, sklupčaju se i počnu ispuštati zvuk sličan šištanju, itekako se mogu pripitomiti za život u kući nakon što se naviknu na miris vlasnika.
Ježa možete pustiti da uz nadzor šeta stanom. Ove su životinjice vrlo radoznale i vole istraživati okolinu, a za razliku od glodara ne grizu kablove i namještaj.
Pripadaju skupini svaštojeda, a u prirodi se najviše hrane insektima poput skakavaca i cvrčaka, kao i crva i glista.
Pored toga, jedu i povrće i voće poput zelene salate, špinata, paradajza, mrkve, jabuke, banane, narandže...

Afrički patuljasti jež je sve popularniji egzotični sisar na našem podneblju. Vrlo interesantan kućni ljubimac koji ne zahtijeva puno brige i pažnje, spada u  noćne životinje i najživlji je u večernjim satima pa je pogodan kao kućni ljubimaci za osobe koje nemaju baš puno vremena. Ovalnog je oblika, sa vrlo kratkim repom, odrasle veličine od 17 do 24 cm. Za razliku od evropskog, afrički patuljasti jež se prvenstveno uzgaja u zatočeništvu jer je vrlo osjetljiv na naše spoljašnje uslove, te mu najviše odgovara temperatura između 18 i 22°C.
U divljini, ovi ježevi su prave insektivore, na njihovom meniju nalaze se mravi i razne bubice, dok u zoo-vrtovima dobijaju brikete, koje su slične hrani za pse i  mačke. U divljini žive od 1,5 do 3 godine, a držanjem u zatočeništvu dožive oko 6 - 9 godina.
 Kao ljubimac preporučuje se ljudima s puno obaveza. Naime, ježevi su noćne životinje koje veći dio dana spavaju, a sve uključujući i igru obavljaju noću.
Afrički patuljasti ježevi se ne uzimaju iz prirodnog staništa, već ih selektivno uzgajaju za kućne ljubimce.
Izgledom su slični evropskom ježu, samo kraći. Dolaze u raznim varijacijama boja, uključujući albino patuljaste ježeve.
Afrički patuljasti jež, kao i ostale vrste ježeva, ima bodlje koje su zapravo vrlo tvrde šuplje dlake koje služe za odbranu. Njegove su duge do tri centimetra.
Donji dio tijela, noge i njuška prekriveni su mekim belim krznom. U odraslom su dobu dugi od 17 do 24 centimetra i teže oko pola kilograma. U prirodi dožive od 1,5 do tri godine, a kao ljubimci od šest do devet.
Savršeni su ljubimci za zaposlene ljude koji preko dana rade, a predveče se žele opustiti uz svog ljubimca.


Ježevi nisu ljubimci za djecu. Više je razloga. Kao prvo to su noćne životinje koje ne vole da ih neko preko dana budi i ometa njihov ritam.
Svako ko namjerava nabaviti ježa mora znati da će njegov ljubimac tokom noći praviti buku.
Na grubu dječju igru i nagle pokrete odgovorit će obranom odnosno ubodom koji može bit bolan.
Prilikom kupovine obratite pažnju na to da li je životinja zdrava.
Jež je zdrav ako:
  • nema podbradak (to je znak da nije bucmast),
  • oči su široko otvorene, pogled jasan, bez suza i krmelja,
  • ima vlažan nos
  • nema dugačke nokte na koži i nogama nema oteklina, vidljivih povreda, čireva i sličnih simptoma koji ukazuju da je jež zanemarivan.   
  • Oprema za ježa
    Ježevi su samotnjaci i ne preporučuje se u paru.
    Kao i kod svih drugih ljubimaca i kod afričkih patuljastih ježeva vrijedi pravilo: Što veće to bolje.
    To znači da kavez mora biti dovoljno velik da u njega stane kućica za spavanje ili dovoljno piljevine u kojoj će jež iskopati ‘rupu’ za spavanje, dvije hranilice ( suha i mokra hrana), pojilica i kolut za trčanje.
    Kavez smjestiti  na mirno mjesto koje se ne nalazi na propuhu i nije direktno izloženo suncu.
    Hrana za ježa
    Vlasnici ježeva kućnih ljubimaca najčešće ih hrane kvalitetnim suhim hranama za mačke koje su po svom sastavu najsličnije hrani za ježeve.
    To je hrana bogata proteinima (meso), ali redovno im treba davati raznoliko voće i povrće           ( rajčica, špinat, mrkva, brokula, dinja,zelena papriku, dinja, grašak, maline, borovnice, lubenicu, tikvice).
    Svojim ljubimcima možete davati jaja i posni sir, ali izbjegavajte mlijeko, keks, čokoladu i ostale ljudske poslastice.



Nema komentara:

Objavi komentar